Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost în prim-planul vernisajului expoziției de artă sacră „Din tradiție în contemporaneitate”, desfășurat marți, 1 aprilie 2025, în Sala „Arta” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.
Evenimentul, organizat în contextul Postului Mare, a oferit publicului prilejul de a reflecta asupra valorilor spirituale și culturale ale Ortodoxiei prin intermediul lucrărilor realizate de studenți, masteranzi și cadre didactice din cadrul Secției „Artă Sacră” a Facultății de Teologie Ortodoxă. Expoziția include icoane, miniaturi, grafică și postere infografice despre tehnicile de conservare și restaurare a patrimoniului cultural mobil.
Acest proiect expozițional, ajuns la a doua ediție, a fost coordonat de un colectiv de profesori de la specializarea Artă Sacră: conf. univ. dr. Elena Ardelean, conf. univ. dr. Georgeta-Merișor Dominte, lect. univ. dr. Vasile Tudor, lect. univ. dr. Petru Sofragiu, lect. univ. dr. Bogdan Cojocea și spec. drd. Emanuel Chiriac.
Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, prin implicarea managerului prof. dr. Ramona Maria Mocanu, a conservatorului Simona Hăisan și a muzeografului Marian Antoniu
La vernisaj au luat cuvântul:
Conf. dr. pr. Paul-Cezar Hârlăoanu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași
Prof. dr. Ramona Maria Mocanu, managerul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui
Pr. Adrian Chirvasă, protopop al Protoieriei Vaslui
Lect. univ. dr. Vasile Tudor
Lect. univ. dr. Petru Sofragiu
Un moment deosebit l-a constituit recitalul susținut de Teodora Panainte, care a interpretat cântări religioase specifice sărbătorii Învierii Domnului, adăugând o dimensiune spirituală aparte acestui demers artistic.
Această manifestare expozițională, în perioada premergătoare Învierii Domnului, subliniază importanța artei sacre în cultivarea trăirii duhovnicești și a continuității tradiției iconografice ortodoxe în lumea contemporană.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 1 aprilie – 9 mai 2025, în Sala „Arta” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.