EXPOZIȚIA „ARTA SACRĂ ÎN CREAȚIE ȘI RESTAURARE” EDIȚIA I
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, organizează, în cadrul proiectului muzeal Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei, ediția I a expoziției ARTA SACRĂ ÎN CREAȚIE ȘI RESTAURARE. În foaierul principal al muzeului, în perioada iulie-septembrie 2024 vor fi expuse icoane, miniaturi, lucrări de grafică, tehnici de șevalet, cărți și icoane restaurate realizate de studenți, absolvenți și cadre didactice de la specializarea Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Vernisajul va avea loc în data de 9 iulie 2024, orele 14, la Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei, str. Republicii nr. 5.
_______________________________________________________________________________________________
La Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir din Iași, în foaierele galeriei Monique Roussel, în ziua de 30 mai 2024, la ora 11, va avea loc vernisajul expoziției de icoane intitulată “Viața prin icoană”, expoziție realizată de studenții, absolvenții și cadrele didactice ale specializării Artă sacră de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Dumitru Stăniloae” din Iași. Expoziția va putea fi vizitată între 20 și 30 mai 2024.
În perioada 7.05.2024-30.06.2024, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași se expun lucrări de hârtie marmorată realizate de studenții și masteranzii specializărilor Artă sacră (licență) și Artă sacră în patrimoniul cultural (master). Expoziția este intitulată “Tehnica picturii pe apă” (Ediția 1) și se înscrie în seria de manifestări organizate cu ocazia împlinirii a 30 de ani de activitate de învățământ superior de artă sacră la Iași.
Piatra Neamț găzduiește, în Sala expozițională (parter, corp A) a instituției, expoziția aniversară
intitulată “SFINȚENIE ÎN ACEASTĂ LUME” a specializării Artă sacră din Facultatea de
Teologie Ortodoxă, Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași.
Expoziția cuprinde lucrări de pictură icoane, miniaturi, grafică, tehnici de șevalet și postere de
restaurare icoană și carte veche realizate de studenții, masteranzii și cadrele didactice ale
specializărilor Artă sacră (Licență) și Artă sacră în patrimonial cultural (Master).
Evenimentul se înscrie în cadrul manifestărilor artistice și științifice care au loc în acest an
universitar, când se împlinesc 30 de ani de la înființarea specializării Artă sacră, fiind prima
specializare de profil înființată din țară. De-a lungul anilor, această specializare a format
specialiști în domeniile picturii bisericești și restaurării patrimoniului cultural, proveniți din toate
județele Moldovei.
________________________________________________________________________
Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Vaslui, vă invită vineri, 29 martie 2024, ora 13:00, în Sala „Multimedia” a instituției, la vernisajul expoziției de icoane, miniaturi, grafică, tehnici de șevalet și postere de restaurare: „Din tradiție în contemporaneitate”. Expoziția cuprinde lucrări ale studenților, masteranzilor și cadrelor didactice ale specializării „Artă Sacră” a Facultății de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași.
Expoziția „Din tradiție în contemporaneitate” promovează studiile academice în domeniul artei sacre, ilustrând munca în domeniul picturii bisericești, a restaurării icoanelor, cărților și documentelor vechi, alături de studiile programului de Master – „Artă Sacră în Patrimoniul Cultural”.
Proiectul expozițional „Din tradiție în contemporaneitate” este coordonat de profesorii: conf. univ. dr. Elena Ardelean, lect. univ. dr. Bogdan Cojocea, conf. univ. dr. Georgeta-Merișor Dominte, lect. univ. dr. Vasile Tudor și lect. univ. dr. Petru Sofragiu, iar în cadrul expoziției participă și prof. univ. dr. Nicoleta Melniciuc-Puică și conf. univ. dr. Mina Moșneagu.
Expoziția se înscrie în seria de evenimente organizate cu prilejul aniversării a 30 de ani de la înființarea secției de Artă sacră.
Vă așteptăm să admirați expoziția etalată pe simeza Sălii „Multimedia” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui în perioada 29 martie – 19 aprilie 2024.
Organizatorii acestei activități, din partea muzeului vasluian, sunt:
– Prof. dr. Ramona Maria Mocanu, managerul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui
– Marian Antoniu, muzeograf la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui
__________________________________________________________________________
Expoziţie de icoane şi miniaturi „Crez Iconografic” ediția a XI-a, expun studenţi şi absolvenţi de la specializările Artă Sacră şi Artă Sacră în Patrimoniul Cultural din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „D. Stăniloae” Iaşi, Policlinica Providenţa – Iaşi, 7 decembrie 2023 – 20 februarie 2024.
_____________________________________________
Iconografii contemporane – expoziţie de icoane brodate, expune masterandul Gabriel Baltă de la specializarea Artă Sacră în Patrimoniul Cultural din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „D. Stăniloae” Iaşi, Muzeul Mitropolitan din Iaşi, 11 decembrie 2023 – 20 ianuarie 2024.
_________________________________________________________________________
Expoziţie de icoane şi miniaturi „Naşterea Domnului – Lumina lumii” expun studenţi şi absolvenţi de la specializările Artă Sacră şi Artă Sacră în Patrimoniul Cultural din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „D. Stăniloae” Iaşi, Sala Paşilor pierduţi – U.A.I.C. Iaşi, 14 – 22 decembrie 2023.
______________________________________________________________
Expozitia Periplu artistic editia a II-a, este organizata de catre cadrele didactice de la specializarile Arta Sacra si Arta Sacra in Patrimoniul Cultural in colaborare cu cadre didactice de la Colegiul National Vasile Alecsandri din Iasi. Expun studenti si absolventi ai specializarilor mai sus amintite de la Facultatea de Teologie Ortodoxa D. Staniloae din Iasi. Expozitia este deschisa in perioada 16 – 20 noiembrie 2023.
__________________
Sesiunea de comunicări științifice „Tendinte contemporane in arta sacră” ed. a III-a va avea loc pe data de 27 Octombrie 2023, orele 13 în sala S4 de la Anexa 2 și va cuprinde o serie de prezentări cu privire la aspecte de conservare-restaurare icoană, restaurare carte, pictură de șevalet, murală etc. realizate de cadrele didactice de la catedra de Artă Sacră, masteranzi și studenți ai specializării noastre cu ocazia zilelelor dedicate Universității Al. Ioan Cuza din Iași.
__________________________________________________
Expozitia de arta sacra Periplu Sacru editia a V-a, face parte din seria de manifestari artistice dedicate Sarbatorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi.
___________________________________
In ziua de 8.12.2022, in sala T9, s-a desfasurat editia a III-a a workshop-ului intitulat „Bazele fotografiei in conservare si restaurare”, sustinut de domnul Conf. dr. Bogdan Gavrilean de la Facultatea de Arte Vizuale si Design, Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” din Iasi.
La eveniment au participat masteranzi ai specializarii Arta sacra in patrimoniul cultural al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi.
______________________________________
Grupul psaltic „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” al Facultății noastre va participa în ziua de sâmbătă, 10 decembrie, la Festivalul Național Coral „Pastorala 45”, desfășurat în Sala Mare a Ateneului Popular din Focșani.