DIN ACEEAȘI CATEGORIE

Anunt important credite
Selectie pentru predare Erasmus +, 2018!
ORARE SEM 2
programare examene licenta si disertatii
Programare restante Muzica februarie 2018
RESTANTE FEBRUARIE 2018
Se elibereaza adeverinte sctp
programare sesiune feb 2018
Anunt inscriere finalizare studii februarie 2018
perioada transferuri feb 2018

Conferinta - Intre sfintenie si lasitate


Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a dedicat Anul comemorativ 2017 Patriarhului Justinian si Apărătorilor Ortodoxiei din perioada comunistă. La un sfert de secol de la căderea regimului comunist, cercetarea trecutului recent al României reprezintă încă o mare provocare istoriografică şi interdisciplinară.


Cu acest prilej, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Facultatea de Teologie Ortodoxă “Dumitru Stăniloae” și Colegiul Sfântul Nicolae vor organiza o serie de evenimente pe parcursul anului 2017. Evenimentele urmăresc crearea unui cadru specific pentru dezbaterea privind recuperarea memoriei colective din istoria recentă a României și articularea procesului de transmitere trans-generațională a experienței Bisericii din perioada comunistă.


În acest context, vineri, 10 februarie, la orele 18:00, în Sala Bastisteriu a Muzeului Mitropolitan din Iași va avea loc Dezbaterea Între Sfințenie și Lașitate. Istoria Bisericii sub comunism.

Cine sunt martirii și apăratorii Bisericii în timpul regimului comunist? Care au fost condițiile carcerale în care au mărturisit credința? Cum comemorăm apărătorii Ortodoxiei din perioada comunistă? Care sunt reverberațiile social-teologice și morale ale comunismului în viața Bisericii? Sunt doar câteva întrebări care vor anima această întâlnire. 


Dezbaterea va fi moderată de Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan, Decan al Facultății de Teologie din Iași și vor participa: 

Teolog Radu Preda – conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj; Președinte Executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exiliului Românesc (IICCMER)

Istoric George Enache – Prof. Dr. la Facultatea de Istorie, Universitatea Dunărea de Jos din Galați

Istoric Adrian Nicolae Petcu – cercetător Arhivele Comunismului

După prelegirile invitaților va avea loc un dialog cu participanții, menit să ofere celor prezenți posibilitatea de a pune întrebări sau de a oferi mărturii și contribuții privind trecutul vieții bisericești sub comunism. 

Intrarea este liberă!

Vă așteptăm să descoperim împreună trecutul recent în istoria Bisericii !