DIN ACEEAȘI CATEGORIE

FESTIVITATEA de deschidere a anului universitar - UAIC
LISTE CAZARI
Bun venit la UAIC
Liste provizorii buget taxa
In atenstia studentilor care beneficiaza de pensie de urmas
Confirmare locuri sept 2018 Licenta si Master
REZULTATE ADMITERE DOCTORAT sept 2018
REZULTATE ADMITERE LICENTA MASTER sept 2018
Anunt interviuri admitere master septembrie 2018
probe admitere doctorat

Slujbe arhierești la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, la începutul anului unversitar


Cadrele didactice şi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași au participat joi, 2 septembrie 2014, la slujba Sfintei Liturghii şi la slujba de Te Deum, prilejuite de începutul noului an universitar. Slujbele au fost oficiate în Catedrala mitropolitană din Iași de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care a făcut parte și părintele Andrew Louth, membru al Academiei Britanice și profesor emerit de studii patristice şi bizantine la Universitatea Durham, Marea Britanie și la Universitatea Vrije din Amsterdam, Olanda.

Tudorel Rusu

Studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi au început noul an universitar prin rugăciune. Joi dimineață, la Catedrala mitropolitană din Iaşi a fost oficiată Sfânta liturghie de către IPS Mitropolit Teofan, la finalul căreia a fost citită o rugăciune de binecuvântare a noului an de studiu. Din soborul slujitor au făcut parte arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele prorector Gheorghe Popa, părintele decan Ion Vicovan, precum și ceilalți părinți profesori, alături de un invitat special, părintele Andrew Louth, membru al Academiei Britanice și profesor emerit de studii patristice şi bizantine la Universitatea Durham, Marea Britanie și la Universitatea Vrije din Amsterdam, Olanda, cel care a adresat şi cuvânt de învăţătură studenţilor după citirea Evangheliei.

Numai prin disponibilitatea de a ne afla în rugăciune în fața lui Dumnezeu, inimile noastre se deschid către cunoașterea Acestuia”

„Există pericolul să credem că teologia învățată în școală ne oferă cheia înțelegerii tainelor lui Dumnezeu. În parobolele lui Iisus ni se arată că această cheie este înlăuntrul nostru, în inima noastră. În Omiliile Sfântului Macarie găsim expresia «a lucra pământul inimii», care se referă la lucrarea rugăciunii. Numai prin disponibilitatea de a ne afla în rugăciune în fața lui Dumnezeu, inimile noastre se deschid către cunoașterea Acestuia. Pentru ca studiile voastre teologice să aibă un sens pentru Biserică și să folosească aproapelui dumneavoastră, trebuie să fie complementată de rugăciune constantă și serioasă”, le-a transmis părintele Andrew Louth studenților teologi ieșeni.

La finalul Sfintei Liturghii a adresat câteva gânduri IPS Teofan, menționând trei aspecte prin care părintele Dumitru Stăniloae i-a definit pe profesorii şi studenţii facultăţilor de teologie ortodoxă:„Ce este dascălul de teologie, ce este oare studentul Facultății de Teologie, dacă nu omul lui Dumnezeu cel chemat să facă lucruri de evanghelist? Spune părintele Dumitru Stăniloae că dascălul de teologie și studentul teolog sunt chemați să crească în permanență în Duhul și Duhul Sfânt să crească în permanență în ființa lor, căci definiția lor este în primul rând duhovnicia. În al doilea rând, dascălul de teologie și studentul teolog sunt chemați să fie oameni vii întru adâncuri, vii în everfescența spiritului, iar în al treilea rând părintele Stăniloae spune că dascălul de teologie și studentul de teologie au datoria să trăiască darul teologiei în sensul teofiliei”.

Părintele profesor univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi a mulţumit la final Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, părintelui profesor Andrew Louth și celorlalți părinți co-slujitori pentru prezență. Părintele decan a subliniat de asemenea chemarea pe care Dumnezeu o adresează în permanenţă fiecărui creştin: „Subliniez faptul că ne aflăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, la cea de-a douăzeci și cincea deschidere de an universitar- un prim sfert de secol, după evenimentele după decembrie 1989. Duminica trecută, în bisericile noastre a fost citită Evanghelia cu pescuirea minunată, în urma căreia au fost chemați cei dintâi Apostoli. Evanghelia acestei zile (joi- n.red.), se referă tot la chemarea Apostolilor, la lista acestora, și mă gândesc că aceste două sfinte evanghelii au pentru noi și pentru studenții teologi un mesaj. Este vorba de o chemare. Dumnezeu ne cheamă mereu, ne cheamă neîncetat, după cum ne spune Evanghelia: stă la ușă și bate. Reținem și un aspect, anume faptul că atunci când i-a îndemnat Mântuitorul pe Sfinții Apostoli- mai cu seamă pe Simon, să arunce mreaja la adânc și să pescuiască, acesta, Simon, a spus: «Doamne, toată noaptea ne-am ostenit și nu am prins nimic, dar la cuvântul Tău, așa vom face». În acel moment au prins mulțime nenumărată de pești, încât amândouă corăbiile erau gata să se scufunde. Simon, cu toată experiența lui, fiind pescar de meserie și la vârsta lui înaintată, s-a pus în ascultarea lui Dumnezeu, iar Dumnezeu l-a copleșit cu binecuvântarea Sa. Acesta este și îndemnul meu către studenții teologi: să se pună în ascultarea lui Dumnezeu, iar toate celălalte li se vor adăuga lor”.